Her finder du spørgsmål og svar om marsvin indenfor:

 SYGDOM, PARASITTER, NEUTRALISERING

SPØRG OM MARSVIN · OVERSIGT

Side 1 2

Spørgsmål:
 Hej... først vil jeg lige sige tak for en SUPER brevkasse, som jeg har lært en masse af bare ved at læse andres spørgsmål, og svarene dertil...:)
Jeg er den heldige ejer af et dejligt lille han-marsvin på ca. 21 uger, og i den forbindelse har jeg nogle spørgsmål:
1. har hannerne større numser end hunnerne? jeg har før haft et hun-marsvin, men denne er min første han, og jeg syntes at hans numse virker større end hendes, måske enda lidt hævet. er det normalt? det virker ikk som om at han har ondt nogle steder, og han har det godt ellers.
2. jeg har læst at bredbladet persille indeholder meget oxalsyre, som er giftigt i større mængder. Passer det? og hvis det gør hvor meget må han så få?
3. nogle gange (mest om aftenen) laver han nogle mærkelige spring/spjæt med bagbenene. du har før skrevet at man bare skal nyde dette syn, og at de gør det fordi at de er glade, men jeg har læst et andet sted at: Ved mere graverende C-vitaminmangel udvikler sygdommen sig til skørbug. Ungernes vækst standses, og bliver tilstanden ikke normaliseret, vil væksten være ophørt for stedse. Der kan optræde tykke led specielt dyrets haseled. Dyrene bliver stive i bagparten og bevæger derfor begge bagben fremad på en gang (dette symptom kaldes for "hoppere"). hvad er forskellen på de to ting? og hvordan kan jeg se hvad det er mit marsvin gør? Jeg giver ham ca. 20g gnaverblanding hver dag, noget c-vitaminpulver på et stykke agurk/salat, og noget grønt med c-vitamin i hver dag. men lige da jeg havde fået ham var jeg ikk så opmærksom på at de ikke selv kan danne c-vitamin, så der gav jeg ham bare gnaverblanding, salat, agurk eller hvad vi nu havde i huset. kan han have fået c-vitaminmangel?
4. vi har fået at vide af dem i købte ham af at hans mor har haft sellnick/marsvineskab (hun er blevet rask igen) efter at vi købte ham. hvor stor er risikoen for at mit marsvin også har det, og skal jeg gøre noget? eller bare vente og se om han ogfå får det?
På forhånd tak..:)
Venlig Hilsen
Charlotte.

Svar:
Hej Charlotte.
1) Det er hans testikler du kan se/mærke.
2) Det er korrekt. Jo mindre jo bedre. På denne årstid er der masser af gratis grønt i naturen der er meget bedre, f.eks. græs, mælkebøtter og skvalderkål.
3) Hans spring og spjæt kaldes popcorning, da det ligner popcorn der poppes i en gryde. Angående c-vitamin, så bør du gå over til rene marsvinepiller med c-vitamin (ligner kaninpiller eller kugleformede). Har man kun få dyr, så er Vitakrafts kugler fine og kan købes hos de fleste dyrehandlere.
Foderblandinger er ikke godt, da det indeholder for meget korn om er fedende og på anden måde skadeligt. Sådan som du beskriver at han springer, så lider han ikke af c-vitamin mangel.
4) Hvis hans mor er blevet smittet efter han er flyttet hjemmefra er der ikke de store problem i det, men hvis hun har haft det inden, så bør han behandles for en sikkerhedsskyld. Kontakt evt. opdrætteren.
Venlig hilsen
Johnny Ramm

Spørgsmål:
Hej Dyrebrevkasse.
Jeg er den lykkelige ejer over mit 3 år gammelt han-marsvin. Han trives godt og får de vitaminer han har brug for.
Men under hans for-poter har han en slags "ekstra" klo. Der er ikke nogen negl eller hud. Det ligner en klog og er lidt brunlig. Jeg har prøvet at klippe toppen af og der er ingenting indeni. Er det normalt at de har sådan en? Og bør jeg være urolig?
Venlig hilsen Amalie

Svar:
Hej Amalie.
Det lyder som tør hud, som en del ældre marsvin har en tendens til at få.
Klip det af 1 til 2 mm fra trædepuden og smør så eventuelt med lidt creme for at blødgøre resten.
Det er ikke noget du skal bekymre dig om så længe du husker at klippe det af når det opstår.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hejsa
Jeg har et marsvin som har nogle meget små hvide dyr på sig. De er primært koncentreret i nakken og på maven. Jeg mener ikke det er lopper, da de ikke er som almindelige lopper man ser på katte og hunde. Hvad kunne det være og hvordan får jeg dem væk?
Sanne Nielsen, Kolding

Svar:
Hej Sanne.
Det lyder som marsvinelus.
Lus er små dyr på 1 - 2 mm som er hvide eller brunlige. Hvis man kigger godt efter vil man kunne se dem. De vrikker når de bevæger sig. Dette vil de oftest gøre når man piller i pelsen for at se om de er der (de er som regel lettest at finde på bagkroppen af marsvinet).
Hvis man konstaterer lus kan de behandles med bl.a. Frontline Vet spray, IKKE "Spot On" da det er for koncentreret til små dyr (Kan købes i de fleste dyrehandlere):
Pelsen sprøjtes med 2-6 pumpeslag af Frontline Vet 100 ml spray (2,5 mg/ml) på ryggen / bagdelen, IKKE i hovedet.
Marsvinelus er arts specifikke. Derfor behøver man ikke være bange for at andre husdyr smittes.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Tak for en super brevkasse.
Jeg har rimelig tjek på marsvin takket være jeres brevkasse. På mit arbejde (døgninstitution) har en af pigerne 2 hanmarsvin, det ene marsvin som er knap 1 år har 2 orme lignende ”hudflapper” på dens kønsdele (på prikken over i’t) Jeg tænker selv at det ikke betyder noget da den er super frisk, har jeg ret i at sådan er den født el. hvad tænker du. Jeg har prøvet at trække i dem men de sider fast. Jeg er sikker på at der ikke er noget levende.
Hilsen Amanda(marsvine ejer) og Karina

Svar:
Hej Amanda og Karina.
De 2 "hudflapper" I omtaler er hvis jeg forstår jer rigtigt siddende på hannens kønsorgan. Dem skal de have og det er levende, da det er en del af marsvinehannens kønsorgan. Det er en modhager som sørger for at hannen bliver oppe i hunnen under parringen, så det er mere sikkert han får leveret sæden det rigtige sted, så der kommer unger. Så dem skal I ikke prøve at trække af.
Takker for rosen af brevkassen. Det luner altid når man får ros.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hejsa.
Vi har et hanmarsvin på næsten 1 år. Det har altid været aktivt og lavet mange lyde. Nu er det blivet stille og gemmer sig ikek mere når vi går forbi.
Den har ikke på noget tidspunkt haft problemer med tænderne, men jeg synes nu, at de ser ret lange ud. Men jeg kan ikke finde et billede af hvordan, de helst skal se ud. Kan man ikke selv klippe dem, hvis det kommer til, at de skal klippes jævnligt? Kan man købe en speciel tang til det? Hvis man ser hvordan det skal gøres, kan man vel godt gøre det selv?? Marsvinet får hø, foderpiller og gulerødder hver dag, også mælkebøtter og salat, æbler og hvad vi ellers har i huset. Kan den tillige have c-vitamin-mangel?
Mette, Taastrup

Svar:
Hej Mette.
At han er blevet mere stille end før er naturligt. Marsvin er mest aktive når de ca. er under 1 år.
Marsvins tænder er rodløse og vokser hele livet. De sliber dem normalt selv ned når de spiser. Fortænderne kan se meget lange ud hvis man trækker læberne tilbage på dem. Er du i tvivl så kontakt en dyrlæge og få denne til at se om de er for lange.
Hvis de (fortænderne) skal klippes kan dyrlægen vise hvordan man gør og man kan selv efter instruktion klippe dem med en lille tang elller en "3-i-1". Det er vigtigt at vide hvordan det skal gøres så man ikke klipper tænderne unødigt og risikerer at marsvin får problemer med at spise fordi man synes de godt kunne være kortere. Marsvin bruger fortænderne til at "splitte" maden ad og spiser det så med kindtænderne (som man ikke kan se selv).
I skal nok se på kostplanen og sikre at han får grønt med et højt indhold af C-vitamin dagligt. Det eneste du nævner med meget C-vitamin er mælkebøtter. Kål (ikke kinakål, som mere er salat), peberfrugter, broccoli og en af de bedre er persille. Både alm. krus og den bredbladede som plejer at være deres favorit. Bredbladet persille kan holde sig i mange dage hvis man stiller persilledusken i vand i køleskabet.
Hvis foderpillerne indeholder C-vitamin (som de bør gøre) så bliver en del af behovet dækket gennem dem, men de siger som regel aldrig nej til noget dejligt grønt.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej,
vi har et hanmarsvin på knap 5 år, han har en knude på højre side, som vores dyrlæge jog en kanyle i for at trække nogle celler ud. De blev mikroskoperet og han sagde, at det var en bindevævsknude, som han ikke kunne se om var godartet eller ondartet.
Han foreslog, at vi fik den fjernet i fuld narkose, men er det ikke en ret drastisk operation på et så gammelt marsvin, som i hvert fald ikke endnu er generet af knuden?
Venlig hilsen
Hanne

Svar:
Hej Hanne.
Det lyder meget drastisk når den ikke generer marsvinet. Det er selvfølgelig en helt anden sag hvis den generer.
Nogle knuder kommer og vokser sig så siden ikke større, men man skal holde øje med dem hele tiden.
Et marsvin på 5 år (som er en høj alder for et marsvin) ville jeg ikke vælge at lægge i narkose, da der er fare for at han aldrig mere vågner op af denne.
Så min konklusion uden at have set marsvinet må være at lade ham leve med den i den tid han nu har tilbage og hvis det begynder at genere ham så vælge den tunge vej: At få ham aflivet og huske den gode tid man har haft sammen.
Håber i får mange flere gode år sammen med det "gamle" marsvin.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Er der en modgift mod marsvinesyge?
Med venlig hilsen Martin

Svar:
Hej Martin.
Nu ved jeg ikke lige hvad du mener med marsvinesyge, men jeg vil give et par svar ud fra mine gætterier om hvad det kan være du mener (og noget skal du tage humoristisk).
1) Jeg er bidt af "et galt marsvin" og kan ikke undvære dem, så måske har jeg "marsvinesyge".
2) Hvis du mener Sellnick / marsvineskab så er behandlingen nem. Den kan du læse om i en artikel jeg har skrevet på http://mutterne.dk/fakta-om-marsvin/sellnick.htm
Hvis det ikke er nogle af de ting du spørger om, så må jeg bede dig skrive igen med lidt flere oplysninger.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Jej! Jeg har et snart 2 årigt han marsvin. Her for fire fem dage siden fik begyndte den at spise mindre end normalt og fik tyndmave. Han er nu her på det sidste helt stoppet med at spise og napper kun lidt til maden hvis man tvinger ham til det. Dog drikker han lidt men det er heller ikke så meget som han plejer. Jeg troede til at starte med at det var pga. varmen,men er blevet bange for at der er andet blandet ind i det. Det eneste jeg har ændret i hans bur er at jeg er begyndt at putte flere spåner i bunden. Som om dette ikke var nok, så er det også som om hans kæbe sætter sig fast nogle gange når han så prøver at spise, og ligger han stille kommer der hvidt klistert væske i det ene øje, jeg har læst at dette kan være fordi den renser øjet... er dette rigtigt?
På forhånd tak.
Didde Nielsen

Svar:
Hej Didde.
Det lyder ikke godt. Afsted til dyrlægen.
Det lyder som tandfejl, specielt når du siger det virker som om kæben sætter sig fast.
Marsvin tåler ikke at holde op med at spise i mange timer (mere end 12-24 timer) før de begynder at lave forbrænding af fedt i leveren. Dette kan leveren ikke holde til.
Det hvide fra øjet er naturlig rensevæske. Marsvinet plejer at bruge forpoterne til at tørre det væk med så man ikke når at se det.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Kære eksperter
Hjælp vi har et kæmpeproblem med mider!
Vi har 2 marsvin, som skiftes til at have mider og deraf store kradsesår. Efter dyrlægens anbefaling behandler vi først så hurtigt som muligt med Frontline, og sårene behandles 2 gange om dagen med Fusicort. I april var vores ene marsvin så angrebet, at hun blev nød til at have indsprøjtninger hos dyrlægen, men kun én gang, da hun hurtigt kom sig. Ca. en måneds tid efter var det ligeså galt med vores hanmarsvin. Han kom til dyrlæge 2 gange, og har det nu godt, men oh, ve og skræk. Nu er det galt med hunnen igen. Det er som om det ingen ende får. Hver gang behandler vi omgivelserne plus det andet dyr med Frontline, og købehøet er unddervejs blevet skiftet til landmandens "det bedste". Den sidste anbefaling fra dyrlægen går nu på at behandle med Frontline hver 3 uge, indtil vi er sluppet med problemet...!
Vi renser buret grundigt 1 gang om ugen (alt skiftes, de har altid frisk hø, grøntfodder (gulerødder, agurk og salat), korn og frisk vand). Når de er uden sår kommer de i haven.
Vi véd snart ikke vores levende råd, og tænker på om vi bliver nød til at få vores dyr aflivet, da det jo er frygtelig synd for dem, hvis de aldrig slipper af med miderne.
Er der noget vi kan gøre for én gang for alle at slippe de skrækkelige mider?
Venlig hilsen Helle Morgenstjerne

Svar:
Hej Helle.
Det lyder som om jeres marsvin har Sellnick/Marsvineskab. I kan læse mere om denne sygdom og behandlingen af den i en artikel jeg har skrevet på
http://mutterne.dk/fakta-om-marsvin/sellnick.htm
Alle marsvin skal behandles på en gang, da de ellers vil smitte hinanden (som i også oplever).
Frontline dræber ikke miden, men kan forebygge smitte på raske marsvin.
Angående fodringen så er det bedst at bruge marsvinepiller tilsat C-vitamin og grønt med et højt indhold af C-vitamin som f.eks. hvidkål, peberfrugter, persille osv.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej eksperter..!
Mit marsvin har noget med øjet. Det har altid haft det som om der var noget indefra (altså det der er inde bag øjenlåget) kommer ud ved øjenlåget... Vi har snakket med en avler som dengang ikke var bekymret for det... Men det er begyndt at udvikle sige mere... Der kommer mere og mere ud og det er hvidt og rødt... Mit marsvin er 4 år, og har det ellers godt... spiser, drikker, piver (MEGET højlydt)og er aktiv....
Hilsen Pernille

Svar:
Hej Pernille.
Det er meget svært at svare på uden af kigge på marsvinet selv. Om det er hud fra øjenlåget eller andet kan jeg ikke sige. I må have en dyrlæge til at kigge på det.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej!
Jeg har et lille problem med mit snart 5 år gamle hun-marsvin. Vi giver hende grønt (græs, agurk, persille, gulerod m.m) hver dag! Men her på det seneste er hun blevet helt gul ”bagi”. Det er nok hendes urin.. Nogle gange er hun også meget våd bagi, som om hun går og drypper. Hvad kan dette skyldes? På forhånd tak!
Med venlig hilsen Nanna

Svar:
Hej Nanna.
Det lyder som urin og årsagen kan være en blærebetændelse. Lad en dyrlæge se på hende. Det kan også være at hun er begyndt at blive lidt slap i muskulaturen, så det er derfor hun "drypper", men det kan dyrlægen fortælle dig.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej
Vores 2 marsvin har fået konstateret ringorm, og vores datter er blevet smittet. Skal hun holde sig væk fra veninder der har hund og marsvin, eller kan hun ikke smitte dem? Er det normalt at de spiser deres egen afføring, det ser i hvert fald sådan ud?
Bente

Svar:
Hej Bente.
Ringorm er smitsomt, så har man det skal man have mindst mulig fysisk kontakt med mennesker og dyr. På http://www.netdoktor.dk kan du læse mere om ringorm hos mennesker:
http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/svampringorm.htm
Marsvin er semi-drøvtyggere og spiser noget af deres afføring som kommer ud i kugleform og indeholder mange vitaminer og mineraler. Den afføring vi ser fra dem er de aflange pøller, som der ikke er næring i.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Halløjsa
Ja, jeg har da bare lige et spørgsmål om læbesvamp... Har fundet mange artikler om det, at man skal passe på med det og mad, for så kan de få læbesvamp, men jeg har endnu ikke fundet en artikel om, hvordan man behandler det, hvis uheldet er ude...
Hvad skal man gøre, hvis ens marsvin får læbesvamp?
Hilsen Lene

Svar:
Hej Lene.
Man kan hos dyrlægen få noget desinficerende salve eller behandle det med Atamon. Man skal fjerne skorpen på sårene dagligt og så behandle.
Syreholdige ting som frugter kan være med til at udløse det eller forværre det. Det er f.eks. citrusfrugter og æbler der kan være slemme i den henseende. Æbler er fint nok at give marsvin mens man skal være mere varsom med citrusfrugter det det også kan skade deres tænder pga. det høje syreindhold.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej
Jeg har et marsvin, der klør sig ret meget. Jeg har givet den en omgang med frontline, men det hjalp ikke.
Når den klør sig, får den bittesmå totter hår med ”skæl”, jeg synes, at det klør, når jeg holder ham.
Betina Rasmussen

Svar:
Hej Betina.
Der kan være flere årsager til at et marsvin klør sig meget. Hvis der kommer sår så kan det være alvorligt og kræve dyrlæge behandling da det kan være Sellnick/Marsvineskab eller andre former for parasitter. Hvis der kommer sår eller ændringer i huden skal du opsøge dyrlæge hurtigst muligt. Hvilket man altid skal gøre hvis man er i tvivl om at et dyr er sygt.
Hvis du synes det klør når du holder ham så lyder det lidt underligt.
Der er ikke mange ting som marsvin får af sygdomme som smitter mennesker.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hejsa
Jeg har lige fået 3 marsvin. En mor med 2 unger. Ungerne er 2 måneder gamle og er begge hunner.
Jeg har haft dem en lille uge nu og opdagede i går, at den ene unge blødte nedenom, og der hænger en sort tynd ”pølse” agtig noget ud. Hun sidder og hænger, men spiser gulerødder.
Jeg har sat hende i en transportkasse for sig selv, da den anden lille unge slikker i det..
Håber I kan hjælpe mig. Ved ikke hvad jeg skal stille op med hende, da dyrlægen er for dyr at gå til.

Svar:
Hej
Hvis man ikke har råd til at betale en dyrlæge eller synes det er for dyrt, så skal man ikke have dyr.
Hvis man ved et dyr er sygt, så har man pligt til at søge dyrlæge i henhold til dyreværnslovgivningen.
Det "pølseagtige" kan i værste fald være livmoderudfald som kræver øjeblikkelig behandling, hvis der skal være nogen chance for at dyret skal overleve.
De fleste dyrlæger deler gerne regningen op i rater hvis man ikke har råd til at betale det hele på en gang og spørger om det på forhånd. Og så dyrt er det altså ikke at tage til en dyrlæge med et marsvin. En konsultation koster normalt ca. 150 - 200,- (og dette er ofte med lidt
medicin).
For at holde mit sprog pænt og sobert til denne fine dyrebrevkasse, så vil jeg komme med følgende kommentarer som en afslutning til din henvendelse til os:
Jeg håber du skammer dig noget så gevaldigt!!!
Søger du ikke selv læge hvis du bliver syg og ikke ved hvad det er og køber du så ikke medicin for at kurere det uanset prisen???
Som et P.S. vil jeg oplyse at det kan få retslige konsekvenser at du offentligt fortæller du ikke vil tage til dyrlæge med et sygt dyr !!!
Jeg håber du lærer noget af dette svar og fremover sørger for at hvis dine dyr bliver syge, at du så tager til en dyrlæge med dem.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Jeg har lige et spørgsmål om marsvin. Menstruerer marsvin og kan man i så fald se blod i spånerne?
Christoffer Petersen, Sønderborg

Svar:
Hej Christoffer.
Nej marsvin har ikke menstruation i den forstand. De har en hinde som åbner sig, så hannen kan komme til at parre dem når de er i brunst.
Der kan komme lidt sekret, men ikke noget man normalt lægger mærke til.
Hunner er i brunst hver 16. dag.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Jeg har et marsvin på 4 år, og i starten af december begyndte den sådan at pille sig, men det plejer marsvin at gøre, men nu er den begyndt at tabe mange hår på hver side af maven, Og den klør sig hele tiden. Hvad kan det være?
Hilsen Nana

Svar:
Hej Nana.
Det er svært at svare på uden at se dyret, så du må en tur til dyrlægen.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Mit marsvin har et hævet øje - det er ikke blank mere. Dyrlægen har givet mig penicillin i væske en gang om dagen og øjensalve; men øjet bliver bare større (randen omkring øjet)og mere betændt - tror I det er den rigtige behandling?
Emil

Svar:
Hej Emil.
For det første så må marsvin ikke få penicillin da det kan være dødeligt for dem. Din dyrlæge har nok givet noget antibiotika som f.eks. Baytril.
Øjensalve / øjendråber plejer at blive brugt ved betændelse i og omkring øjet.
Hvis du er i tvivl om behandlingen er god nok så kan du kontakte en anden dyrlæge for at få dennes vurdering.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Kære eksperter...
Vi tror desværre, vores marsvin fejler et eller andet. Hun er et ellers meget glad og tilfreds hunmarsvin på godt 2 år. Men det er, som om at hendes "fedtknude" bagpå er vokset meget det sidste stykke tid. vi troede, det var normalt, men nu er der begyndt at komme en slags sort udflåd ud, og hvis man trykker forsigtigt, kommer udflåden ud som samme substans som f.eks. mayonæse. hjælp, hvad kan det være?
Med venlig hilsen "de nervøse"

Svar:
Hej "de nervøse".
Det lyder som en byld. Lad en dyrlæge vurdere hvad der skal gøres ved det.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej, jeg har haft to marsvin, hvor den ene døde.
Mit spørgsmål er: Kan marsvin godt tåle at gå på hønsenet? Det marsvin, der døde, havde under sine to forpoter to sår, som jeg troede, der kom fra hønsenettet, men hvad var det? Den havde også noget underligt på den ene side, noget, der var nærmest kuglerundt, hvad var det for noget? Den havde også et stort sår omme bag på, hvad var det? Vi troede, det smittede, men det ser ud til, at det ikke gjorde (heldigvis) for det andet marsvin har det ikke.
Hilsen Maj

Svar:
Hej Maj.
Det kan bestemt ikke anbefales at marsvin går på hønsenet (eller anden trådbund).
Resten er svært at svare på uden at have set på dyret. Sår som man ikke ved hvor stammer fra kræver dyrlæge.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej
Pippi er vores 1 år gamle hanmarsvin. For 3 mdr. siden fik han en lille knude nederst på ryggen. Den vokser og er nu på størrelse med en hasselnød (i skal). Det ser ud, som om der er et lille sår på. Han knurrer, hvis man kæler ham dernede. Ellers trives han, han spiser meget godt, både korn frugt og grønt hverdag. Vil gerne kæles osv. hvad er det?
Oskar Jørgensen, Esbjerg

Svar:
Hej Oskar.
Det kan være flere forskellige ting, men fælles for dem alle er at det kræver et besøg hos dyrlægen for det kan man ikke lige svare på ved at få det beskrevet. De mest almindelige ting en knude er på ryggen, er byld eller fedtknude.
Når der er et lille sår på så tyder det på at den irriterer ham, så ned til dyrlægen med ham.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Jeg har 2 dejlige marsvin, Mille og Molly. De bor i et stort 50 x 100 cm bur. Buret renses en gang om ugen, de får natur træpiller i stedet for spåner og de får frisk hø hver dag. De får frisk foder og frisk vand med vitaminer hver dag. De står ikke i træk ell. lign. Jeg passer dem godt, synes jeg selv... ingen får lov til at tage dem op af buret uden opsyn og jeg flytter buret fra rummet, når jeg lufter ud.... alligevel er de begyndt at vise tegn på diarre og de slæber/hopper af sted med bagpartiet. Molly sidder ved foderskålen og ser krumrygget ud. Ingen af dem gider røre sig, når jeg åbnet buret. De spiser af foderet begge to og deres tænder ser fine og ikke lange ud. Jeg har mistanke til, at de måske har c-vitaminmangel. Hvordan giver jeg dem c-vitamin, så jeg er sikker på at de får nok?
Vivian Hansen

Svar:
Hej Vivian.
Det kunne godt tyde på C-vitamin mangel.
Marsvin kan ikke selv danne c-vitamin, så det er vigtigt, at de får det hver eneste dag. Agurk, salat og gulerod indeholder ikke nok c-vitamin. Det gør derimod kål (ikke kinakål som er en salatart), persille og peberfrugter. Persille sætter de fleste marsvin meget stor pris på og 5-10 gram om dagen er nok, det svarer til en hel dusk eller to. Både kruspersille ("almindelig") og bredbladet persille kan benyttes, men de fleste vil helst have bredbladet persille.
Vitaminer i vandet kan ikke bruges, så i skraldespanden med det (ligegyldigt hvad det er for noget).
Og hvad gør du så nu?
Du starter med at få købt noget persille, nogle peberfrugter og noget hvidkål. De skal starte med kun at få lidt af det, specielt hvidkål som kan være lidt stærkt for deres maver i starten, og så give dem lidt mere efterhånden.
Agurk er marsvineslik og ikke mad, men i det her tilfælde kan det bruges til det næste. Køb noget C-vitaminpulver (f.eks. hos dyrehandleren) eller knus en C-vitaminpille til mennesker (ikke brusetablet eller multivitamin, kun ren C-vitamin) og drys lidt af det på en tynd skive agurk i et tyndt lag.
Det giver du dem hver dag i et par uger for at de får noget ekstra C-vitamin i en fart uden det går ud over maven. Du kan godt give dem 2 skiver de første par dage, men husk det skal være tynde skiver. Det er ikke agurk de skal have men C-vitamin.
Hvis de ikke er alt for voldsomt angrebet af C-vitamin mangel / Skørbug så skulle de komme sig helt. Jo før man begynder behandlingen jo bedre.
Fremover skal du sørge for at de får grønt med C-vitamin hver eneste dag og gerne noget tørfoder beregnet til marsvin med C-vitamin (f.eks. Vitakraft) og ikke gnaverblanding som generelt er for fedende for marsvin.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej! Jeg har 3 unger, de har måske lus eller lopper, jeg kan se at de er bittesmå og sort og hænger ikke på huden, men på pelsen, hvad er det så? Skal de have Prioderm Shampoo?
Med venlig hilsen Maria

Svar:
Hej Maria.
Hvis de er meget små og ser ubevægelige ud så lyder det som "hømider". "Hømider" samt "Lus & Lopper" kan du læse om på http://www.mutterne.dk/fakta-om-marsvin
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej! Jeg har en hun-marsvin som har en stor knude ved "bagdelen", jeg troede først det var bare en slags fedt depot et andet, men så er det nu kommet et sår ud og lidt blod, og den klør sig også igangmellem meget og har lidt skæl nogle steder på kroppen, mest ved bagdelen. Og jeg kan ikke finde nogle lus eller lopper....hvad mon kan det være? Skal jeg til dyrlægen med hende? Maria

Svar:
Hej Maria.
Ja du skal tage en tur til dyrlægen med dit marsvin. Der er mange muligheder for, hvad det kan være både med knuden og skællene.
Hvis der er bare pletter i pelsen i forbindelse med skællene, så kan det være Sellnick/Marsvineskab, som kræver medicin fra dyrlægen.
Held og lykke med behandlingen af hende.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej Dyrebrevkasse
Tak for en utrolig god side, der gjorde at vi meget hurtigt fandt ud af, at vores marsvin var angrebet af Sellnick. Vores marsvin (Boss) har fået første behandling hos dyrlægen, og skal have anden behandling om nogle dage. Vi har yderligere kontaktet dyrhandleren og gjort ham opmærksom på, at vores marsvin er angrebet. Så må vi håbe, at han behandler de andre marsvin...
Mit spørgsmål:
Boss fik det ”obligatoriske” hårtab, og har to steder kradset sig, så det har blødt. Under behandlingen, hvor man må forvente, at denne lede Sellnick mide, til sidst vil dø sammen med evt. æg, hvordan er så stadierne? Vil Boss kradse sig yderligere nogle dage efter?
Hvornår kan man så forvente, at pelsen kommer igen?
Alt i alt, hvordan ser helingprocessen ud?
På forhånd tak.
Med venlig hilsen Tim

Svar:
Hej Tim.
Når de har fået førstebehandlingen så dræber det de levende Sellnick-mider. Andenbehandlingen er for at sikre at eventuelle æg der måtte blive klægget også dør.
Når marsvinet skal have andenbehandlingen 10 - 14 dage efter førstebehandlingen, så burde det være blevet bedre og i burde kunne se der er ny pels på vej.
Hvis der ikke er meget forbedring 1 uge efter andenbehandlingen så kan dyrlægen vælge at behandle en tredje gang for at være på den helt sikre side. Dette er dog meget sjældent nødvendigt.
Jeg håber da også at dyrehandleren har taget jeres henvendelse alvorligt og sørget for at sætte alle de andre marsvin i karantæne og først sælge dem efter behandlingen er overstået, det er faktisk et lovkrav for at mindske smitte.
Håber jeres marsvin har det helt fint igen.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej! Mit marsvin har fået en knude, formentlig en hævet talgkirtel, bag det ene øre. Hvordan kan den behandles/fjernes?
Kirsten Nielsen, Roskilde

Svar:
Hej Kirsten.
Det er svært at svare på da det kan være en kirtel eller en byld. Lad en dyrlæge se på det.
Dyrlægen kan nemmere vurdere om det er noget der skal gøres noget ved, fordi det er nemmere at vurdere, når man fysisk har kigget på marsvinet.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hejsa... Mit hun marsvin har betændelse i lymfekirtlen på halsen. Hun har en kæmpebule fuld af betændelse. Dyrlægen vil ikke gøre noget ved hende... kan det virkelig være rigtigt? Hun har haft det i ca. 1 mdr. og den er kun blevet større med tiden. Jeg har opdaget, at hun nok er blevet gravid, så bedøvelse eller medicin er måske ikke så godt?
Nina

Svar:
Hej Nina.
Det lyder mere som en byld dit marsvin har fået og den kan åbnes og renses af en dyrlæge uden bedøvelse. Er hun gravid så bør hun ikke blive bedøvet andet end lokalt hvor "bylden" er.
Du kan prøve at kontakte en anden dyrlæge og høre dennes vurdering af om der skal gøres noget ved det eller ej.
Når du siger den bliver ved med at vokse så skal der kigges på det/gøres noget ved det. Enten med medicin eller en "operation" da det i værste fald kan gøre at luftrøret / spiserøret klemmes så marsvinet ikke kan trække vejret eller spise ordentligt.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej brevkasse,
Jeg har et marsvin (albino)som har meget svært ved at sige noget. Hun er ca 3 år gammel og har haft det sådan i al den tid jeg har haft hende (2½ år). Hun udsteder nogle hæse lyde, hvor mine andre marsvin udsteder høje, glade og pibende/skrigende lyde.
Tror I det er noget, der kan gøres noget ved? - eller tror I det generer hende? Hun vil gerne sige noget.
Jeg havde et andet marsvin (Tulle) - hun blev kun 2½ år gammel. Hun fødte mig nogle prægtige unger. Hendes kindtænder voksede og hun kunne ikke spise. Skyldes det sygdom? Hun fik rigeligt med grønt og noget at gnave i. Vi gik til dyrlæge med hende, da hun ikke havde spist i flere dage. Han ville bedøve hende og gav et astronomisk beløb for at behandle hende - så vi valgte at få hende aflivet.
Nu læser jeg i jeres brevkasse, at det slet ikke er et større indgreb på et marsvin at klippe tænderne? Så jeg får det helt dårligt med aflivningen.
Er det rigtig forstået, at vores dyrlæge bare ikke har forstand på marsvin?
Venlig hilsen
Signe Kristensen

Svar:
Hej Signe.
Der er forskel på hvor meget marsvin kommer med af lyde. Nogle siger mindre end andre så det ville jeg ikke bekymre mig om.
Om det med tænderne så kommer det meget an på hvor meget de er blevet for lange og om dyrlægen kender nok til marsvin. Det er desværre ikke lige et af de dyr som de fleste har lært for meget om under deres uddannelse, men det er mange steder blevet bedre.
Tandfejl kan være arveligt, så jeg kan ikke svare dig på om hun kunne have været hjulpet ved en slibning / klipning af tænderne. Hos nogle marsvin vil det skulle gøres hver eller hver anden måned og så synes jeg det er synd for marsvin og man skal så hellere vælge den tunge beslutning om at få det aflivet.
Hvis jeres dyrlæge har ment det var et slemt tilfælde så koster det en del at få det gjort med narkose, sygeplejerske osv.
Hvis et marsvin ikke spiser i flere dage så tager leveren som regel skade og det bør så aflives. Det kaldes "Drægtighedssyge" selvom hanner også kan få sygdommen.
Her er noget jeg tidligere har skrevet om Drægtighedssyge:
Drægtighedssyge rammer ikke kun hunner der er drægtige (gravide) men også hanner hvormed sygdomsbetegnelsen er lidt misvisende. Sygdommen rammer dog oftest hunner der er sat i avl og meget ofte overvægtige hunner som sættes i avl.
Drægtighedssyge opstår når et marsvin ikke spiser tilstrækkeligt og begynder at forbrænde fedtreserverne i kroppen. Dette kan leveren ikke holde til hvorved denne bliver overbelastet og holder op med at fungere.
Marsvin tåler ikke at holde op med at spise i særligt lang tid. Man siger som en "tommelfingerregel" at er der gået 24 timer, så er det for sent at redde marsvinet. Derfor bør man ikke sætte hunner der vejer over 1.000 gram i avl. Der findes selvfølgelig undtagelser for regler, for nogle af de store racer, men her må man rådføre sig med en erfaren opdrætter af racen inden de sættes i avl.
Eneste behandling er at dyrlægen giver elektrolyt-indsprøjtninger (væske givet i nakken med salt- og sukker-opløsninger), men det er desværre sjældent de kan reddes.
Man vil i nogle tilfælde også fremtvinge en abort for at hunnen som er drægtig ikke skal benytte energi på at opfostre ungerne inde i hende, da de kræver ekstra energi.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Jeg har et marsvin, som er glad og fro, men taber i vægt, ser lidt underlig ud i pelsen? Jeg har tjekket tænder (hun æder, som hun plejer), tænderne er samme størrelse som de andres. Jeg har vasket hende mod lopper, for det plejer hun at få her om efteråret. Hvad kan jeg gøre for hende, som jeg ikke har forsøgt?
Flora

Svar:
Hej Flora.
Du fortæller ikke noget om hvor gammelt marsvinet er eller hvad du fodrer med, så det er meget svært at svare på.
Du kan nemt se deres fortænder, men kindtænderne som de bruger til at tygge maden kan du ikke selv se.
Du skal lade en dyrlæge tage et kig på hende, for det er ikke noget der kan svares på uden at se hende nærmere efter.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej Brevkasse.
Jeg har for en lille uges tid siden erhvervet mig en marsvine-unge. Den er ca. 4 uger gammel.
Den virker allerede temmelig fortrolig med mig.
Jeg har haft den meget ude, og den virker tilfreds og glad. Når jeg sætter den tilbage i buret, kommer den med små kortvarige piv, samtidig med at den løber lidt rundt i buret. Den laver en masse "ukontrollerede" krumspring. Det er disse hop/krumspring der gør mig lidt nervøs. Er det normalt? Den kan stå still det ene øjeblik, og ligepludselig hopper den som en hest. Det ser temmelig ukontrolleret ud, eftersom den af og til ryger ind i væggen på sit hus, madskålen eller burets væg. Det står som regel på i ca. 3-5 min. Jeg har en gang været ude for, at den lavede disse spring, uden at den havde været ude...
Med venlig hilsen
Anders

Svar:
Hej Anders.
Nyd du synet når den hopper rundt. Det er leg og er mest noget som unger gør, men de voksne kan også godt finde på det en gang imellem.
På engelsk kalder de det "popcorning" da det godt kan ligne en gryde med popcorn der poppes.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej,
Vi har lige haft et sygt marsvin, som er dødt nu.
Vi fandt dog aldrig helt ud af, hvad det fejlede måske I kan hjælpe.
Pludselig begyndte han at sidde stille i sit bur og rørte ikke sin mad - det kom næsten fra den ene dag til den anden. Vi kontaktede dyrlægen og madede ham med vand og A38 indtil besøg hos denne (fredag). Hun kunne ikke umiddelbart sige hvad det var, blot at han var tynd, lugtede ud af munden og at det muligvis var kindtænderne, det var galt med. Hun gav ham antibiotika og opkvikkende og bad os ringe om mandagen. Vi fik antibiotika med hjem. Vi skal fodre den via engangssprøjte med vand, opblødt marsvinemad og A38. Det var så hensigten at undersøge ham og evt. raspe hans tænder eller helt fjerne kindtænderne om tirsdagen. Der gik ikke så lang tid for fredag aften peb han og ville hele tiden være hos os. Vi sad med ham - han skulle helst have hovedet højt og kunne ikke helt finde ro. Efter et stykke tid satte vi ham i sit bur, men var stadig ved ham og gjorde det så komfortabelt for ham som muligt. Pludselig for han rundt i buret og gav nogle krampe-agtive spjæt - lagde sig derefter og var død. Ville det ikke have været mere hensigtsmæssigt, at dyrlægen havde aflivet ham i forbindelse med besøget tidligere på dagen end at dette skulle ske - for at os at se som meget unødvendigt.
Lene S. Christensen, Roslev

Svar:
Hej Lene.
Det gør mig ondt at høre, I har mistet jeres marsvin. I har gjort alt, I kunne gøre for ham og været der for ham.
Og så den mere "sure del" (ikke mod jer, men dyrlægen):
En dyrlæge burde ikke sige det muligvis er kindtænderne, da det er meget nemt at kontrollere for en dyrlæge, om der er noget galt med tænderne. De har et instrument til at kigge dem i munden med (ligner det man kigger os mennesker i ørerne med). Det kræver ikke bedøvelse eller andet for at foretage denne undersøgelse. Der findes nogle meget erfarne marsvineejere/opdrættere, der selv kan kontrollere deres dyrs tænder, men der er ikke mange af dem (os). Jeg er dog en af dem, som selv konstaterer om deres kindtænder er vokset for lange eller har udviklet tandspidser, så jeg ved, hvor nemt det er (jeg er ikke dyrlæge).
Den behandling, I har fået hos dyrlægen, lyder til at være under al kritik, da en dyrlæge har pligt til at aflive et uhelbredeligt sygt dyr (lovkrav), også selvom ejeren siger nej. I dette tilfælde skal dyrlægen kontakte politiet, som så sørger for at dyret bliver aflivet hos en dyrlæge (og ejeren får regningen). Så du/I har ret i, at han burde være blevet aflivet for ikke at skulle lide unødvendigt.
Man kan ikke fjerne et marsvins kindtænder, for det er dem, de tygger maden med. Så uden kindtænder kan de ikke spise.
Jeg føler med jer og forstår jeres harme over dyrlægens opførsel. Find en anden dyrlæge, hvis I vælger at få dyr igen eller har andre dyr.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej
Vi har et dejligt hanmarsvin på 3½ md. Er det normalt at et marsvin napper og bider? Vores han napper og bider tit, selv når han mutter og nyder at ligge og blive kælet.
Det er ret irriterende at blive bidt og nappet hele tiden.
Vi prøver at opdrage lidt på ham ved at sige nej og blidt presse hans hoved lidt ned, når han bider, men det hjælper ikke.
Han er kilden på bagpartiet, så derfor undgår vi selvfølgelig at røre ham der.
Han begyndte først at bide for ca. en md. siden. Den sidste uge er han begyndt at angribe det håndklæde han ligger på, når han bliver nusset. Han river og bider i det, mens han hyggesnakker.
Han havde sår, da vi fik ham (6 uger gammel), og vi var ved dyrlæge og fik et middel til afhjælpning af problemet. Han er helt sårfri og har været det længe, så han skulle ikke fejle noget fysisk.
Et andet spørgsmål er ang. vand. Vi har en flaske med vand hængene i buret, men vi ser ham aldrig drikke og flasken er ligeså fuld om aftenen som om morgenen, når den bliver fyldt. Han tisser mange gange om dagen, så får han den væske han skal have?
Han får masser af grøntforder, så kan det være nok for ham, så han ikke har brug for at drikke vand?
Hilsner Ulla

Svar:
Hej Ulla.
Marsvin smager meget på tingene, så det kan godt være det i mener med at det napper. Nogle gør det også for at fortælle at nu skal de på "toilettet" og hvis jeg ikke kommer det så er du selv ude om det :-)
Det kan også være en god ide at sørge for at marsvinet har noget at gnave i når det er i sit bur. Usprøjtede / økologiske frugtgrene (dog ikke hyld) som f.eks. æble og pære er godt.
Du fortæller ikke noget om hvad det er for et middel han har haft fået mod sårene og hvad sygdommen var så det er svært for mig at svare på om det har været en symptombehandling eller den rigtige behandling.
Det er forskelligt hvor meget marsvin drikker og hvis du giver meget grønt med stort indhold af vand så drikker det nok ikke så meget eller intet. Man skal selvfølgelig sikre sig at den kan finde ud af at drikke af vandflasken og at vandflasken virker. Man kan eventuelt prøve at give den en vandskål og se om den drikker af denne.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej..
Jeg har et marsvin. Hun har (i hvert fald al den tid, jeg har haft hende) haft svært ved at sige de der høje marsvinelyde. Og når man kommer ind af døren begynder hun at pibe.. men hun kan ikke.. Det er ligesom om der er noget i hendes næse der stopper lyden.. For hver gang hun prøver kommer der en mærkelig lyd.. Ligesom hvis vi er forkølede Og prøver at puste ud igennem næsen.. Hvad kan det være??.. Noget hun er født med..?
Knus Signe!!

Svar:
Hej Signe.
Du fortæller ikke noget om hvor gammelt dit marsvin er eller hvor længe du har haft hende. Du bør tage til dyrlægen og få hende undersøgt, for der kan være problemer med slimhinder eller lungerne.Hvis der er noget galt vil dyrlægen som regel give hende en antibiotikakur, typiskt med Baytrill i 5-8 dage.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Hej jeg vil lige spørge, om man selv kan se forskel på, om det er en han eller hun og hvordan finder jeg ud af det?
Og så vil jeg lige spørge om hvorfor mit marsvin fælder så meget kan det have noget med dens foder at gøre?
Lars Cording, Haderslev

Svar:
Hej Lars.
At se forskel på marsvins køn er rimeligt simpelt hvis man betegner hanner og hunner som I og Y. Hanner er I med en prik over I'et og hunner er et Y hvis man holder dem op foran sig og kigger på deres kønsdele.
Mange marsvin fælder en hel del, men så længe der ikke kommer bare pletter i pelsen er der ikke noget galt i det (marsvin har ikke pels lige bag ørerne). Hvis der kommer bare pletter så skal i tage til dyrlæge for at få marsvinet undersøgt for sygdomme.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Spørgsmål:
Jeg har et han-marsvin som er hævet ved øjet, i det område ved øjet hvor der ikke er pels. Det ligner betændelse. Den har haft det, lige siden jeg købte den for 3 måneder siden. Hvad skal jeg gøre? Med venlig hilsen Stine Nielsen

Svar:
Hej Stine.
Du skal tage til dyrlægen. Når man har et dyr der er sygt så har man pligt til at opsøge en dyrlæge.
Hvis det har stået på i 3 måneder så forstår jeg ærlig talt ikke at du ikke har taget til dyrlæge for lang tid siden. Ville du vente lige så længe med at tage til læge hvis det var dig selv der var syg?
Venlig hilsen
Johnny Ramm.
 

TILBAGE TIL OVERSIGT · TIL TOP